Tüm Zamanların En Akıllı Mezuniyet Konuşması

Tüm Zamanların En Akıllı Mezuniyet Konuşması

Selam,

Hayat bir el kitabıyla gelseydi? Güzel olmaz mıydı? Sağlıklı, varlıklı, aşık ve mutlu olmak için bilmen gereken her şeyi içeren tam kapsamlı bir rehber. 16 yaşındayken ben, “Of, hayat çok zor. Keşke bir kişiye hayatın tüm zor sorularını sorabilsem ve cevaplarını alabilsem” diye düşündüğümü hatırlıyorum.

Neye inanacağımı, üniversiteye gitmem gerekip gerekmediğini, ne tür bir kariyer kovalamam gerektiğini, kiminle çıkmam gerektiğini ve nasıl mutlu olabileceğimi anlamaya çalışıyordum.

Dedemden akıl hocam olmasını istediğimi hatırlıyorum. Onun cevabı şöyleydi:

“Aksel, modern dünya karmaşık. Tüm cevapları sadece bir kişiden bulamazsın. Fakat zaman içinde her biri kendi düşüncelerine sahip birçok mentor bulabilirsin.”

Muhtemelen haklıydı. Ancak ben her zaman bir kişiden tüm cevapları alabileceğimi düşünmek istiyordum.

Hayatta, şimdiye kadar cevapların çoğunu bulduğum en önemli kişi Charlie Munger oldu. Kendisi Warren Buffett’in milyarder iş ortağıdır. Fakat daha da önemlisi, Bill Gates ve Warren Buffett gibi birçok başarılı iş adamı Charlie’nin tanıdıkları en zeki insan olduğunu söylüyor.

Charlie Munger bir kitabında: “İstediğini elde etmenin en güvenli yolu, istediğin şeyi hak etmektir. İnsanlara, yelpazenin diğer ucunda olsan almak isteyeceğin şeyi ver,” diyor. (Bunu ezberleyin ve hayatınızın sloganı yapın.)

Hayatta hak edilen güveni elde etmekten daha büyük bir zevk yok. Ve bunu elde etmenin yolu, şartlar tam tersi olsaydı almak isteyeceğinizi karşı tarafa teslim etmektir.

Bilgelik kazanma ahlaki bir görevdir. Sadece hayatta ilerlemek için yaptığınız bir şey değildir. Bu önermenin bir sonucu olarak, ki bu çok önemli, yaşam boyu öğrenmeye bağlı olduğunuz anlamına geliyor.

Ve ömür boyu öğrenme olmadan, pek başarılı olamayacaksınız. Zaten bildiklerinizle yaşayarak hayatta çok ileriye gitmeyeceksiniz.

Hayatta hiçbir şey bana sürekli öğrenmekten daha iyi hizmet etmedi.

Hayatım boyunca sürekli pratik yaptım (çünkü pratik yapmazsanız, kaybedersiniz) ve size, bunun beni ne kadar başarıya sürüklediğini anlatamam. Hayatı daha eğlenceli hale getirdi, beni daha yapıcı yaptı, başkalarına daha fazla yardım etmemi sağladı, ve beni çok zengin etti. Adını siz koyun fakat bu tavır gerçekten yardımcı oluyor. Başarı için öğrenmeye aç olmalısınız.

Bunları ezbere değil, zihninizde bir kafese girecek şekilde öğrenmeniz ve bunları hayatınızın geri kalanında otomatik olarak kullanmanız gerekir. George Lucas’ın söylediği gibi: “Eklektik olmak zorundasınız, sadece kendi yaşamınıza uygun olanları değil, birçok farklı konu hakkında bilgili olmak zorundasınız.”

Ve bunu yaparsanız, size bütün samimiyetimle söz veriyorum, bir gün caddede yürürken sağınıza ve solunuza bakacaksınız ve kendi kendinize şöyle diyeceksiniz ‘Bu en iyi günlerimden biri olmalı, yaşıtlarımın arasındaki en yetkin kişilerden biri benim’ diyeceksiniz. Bunu yapmazsanız, ileride birçoğunuz orta seviyelerde veya sığ alanlarda yaşıyor olacak.

Not: Kendini 10 yıl önce hayal ettiğin yerde misin?
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde nerede olmak istediğini biliyor musun?
Yürüdüğün kariyer yolundan emin değil misin?

Kendi kopyanızı bugün buradan alın ve laptop girişimcilerinin dünyasına katılın!

Güçlü kalın,
Aksel